Historie

ZVL is een startgemeenschap tussen waterpolo-afdelingen van De Zijl Zwemsport en LZ1886 voor de meisjes en dames vanaf 14 jaar. Deze startgemeenschap is opgericht in het seizoen 2004-2005. De letters ZVL staan voor De Zijl-LGB, Vivax en LZ 1886 de eerste twee verenigingen vormen onder De Zijl Zwemsport een nieuwe vereniging.

Met ZVL wilden de verenigingen opnieuw een hoofdrol vervullen in de nationale en internationale competitie. Het eerste seizoen wist dit team te profiteren van de hoofdklasse ervaringen van enkele dames. De play-offs werden gehaald, helaas werd ZVL in de eerste ronde uitgeschakeld. In het seizoen 2005-2006 vertrokken er enkelen van de originele speelsters naar andere teams of naar het buitenland. Dit seizoen werd een zwaar seizoen voor de dames waarin ook werd gesteund op de jeugdige talenten binnen de vereniging, maar wat vaak niet voldoende bleek. ZVL dames 1 eindigde dit seizoen op een tiende plek. In deze begin periode stond André Zandvliet als trainer/coach lang de kant. Na dit seizoen volgde Jim van Es hem op als trainer/coach.

Jim van Es bleek duidelijk bij de strategie van de vereniging te passen en vormde een getalenteerd team. De vereniging zag dat er voldoende jeugdige talenten uit eigen gelederen waren voor een goede toekomst. De talenten waren op dat moment nog niet voldoende gevormd. Hierdoor is er gezocht naar mogelijkheden binnen en buiten de regio om het niveau te kunnen blijven handhaven. Binnen de regio zijn er drie speelsters gevonden die duidelijk dit niveau waardig zijn: Kim Middendorp, Nina Germing en Brenda Hogenboom. Naast deze drie was het een heuglijk feit dat een van de speelsters die voor een jaar naar het buitenland vertrokken was (Iefke van Belkum) gekozen heeft om weer bij ZVL te gaan spelen. Tevens zijn er via de contacten van Iefke van Belkum ook drie Amerikaanse speelsters geënthousiasmeerd: Brianna Hawkins, Jessica Levin en Robyn Gordin. Met deze aanwas en de al aanwezige basisspeelsters Lorette Velting, Aukje van Belkum en Simone Molders was er een zeer sterk team gevormd voor de hoofdklasse competitie.

Op 7 april 2007 wist het tweede dames team van ZVL in Heerenveen de ManMeer-Cup te winnen door het Groningse Trivia met 7-3 te verslaan. Het team onder leiding van trainer/coach Jeroen Molders won de wedstrijd door goed keeperswerk van Sarah Verschoor en doelpunten van Renske van Belkum, Wendy Huijgens (beide 3x) en Roxanne Frauenfelder (1x).

Dit seizoen heeft dames 1 van ZVL duidelijk een stap naar een hoger niveau kunnen nemen, maar bleken ze toch niet in staat om zich na de winterstop te kwalificeren voor de competitie met de sterkste hoofdklasse teams.

ZVL wist voor het seizoen 2007-2008 enkele nieuwe en oude gezichten aan zich te binden: Mieke en Jantien Cabout kwamen van GZC Donk uit Gouda. Noeki en Toesja Klein kwamen terug van TW Zaanstreek. Evenals vorige seizoen wist ZVL de aandacht te trekken van een Amerikaanse speelster Brittany Dames.

De bekercompetitie gaf al een goed beeld van de kracht die in het team schuilde. ZVL wist door te dringen tot de finale van de KNZB Beker op zondag 25 november 2007 tegen Het Ravijn uit Nijverdal. Deze wedstrijd werd gespeeld in het Sloterparkbad in Amsterdam. Het Ravijn wist ZVL met 10-9 te slim af te zijn.

Door het vrij komen van een Europa Cup plaats kreeg ZVL de gelegenheid om zich in te schrijven voor de Champions Cup, het hoogte Europese podium voor clubteams. Op 2 december won ZVL in Dunaujvaros (Hongarije) van BW Bochem (15-14) en Vrutky (25-3) en verloor het nipt van thuisploeg Dunaujvaros Elco (7-8). Hierdoor plaatste de ploeg zich voor de eerste rond in Boedapest (Hongarije). Ditmaal won ZVL van Uralochka Zlatoust (15-14), Fluvial Portuense (28-7) en verloor het van thuisploeg Honved Domino (8-9). ZVL stuitte in de halve finale van de Champions Cup op Dunaujvaros Elco. Een tegenstander waar in de kwalificatieronde ook tegen gespeeld was. Opnieuw verloren de dames in Dunaujvaros ditmaal met 9-11. In het Amsterdamse Sloterparkbad won de ploeg echter overtuigend met 15-6 en plaatste zich voor de Final Four.

Tijdens de Final Four van de Champions Cup in Sicilië (Italië) zijn de dames van ZVL geëindigd op de vierde plaats. Op vrijdag 25 april 2008 verloren ze van Orizzonte Catania met 11-5. De doelpunten van ZVL werden gemaakt door: Iefke van Belkum (2x), Mieke Cabout, Aukje van Belkum en Brenda Hogenboom (allen 1x). De wedstrijd om de derde en vierde plek die vervolgens op zaterdag gespeeld werd tegen Fiorentina Waterpolo, sloten zij af met een 12-15 verlies. Hierin scoorden voor ZVL: Mieke Cabout (4x), Brenda Hogenboom (3x), Iefke van Belkum (2x), Aukje van Belkum, Noeki Klein en Jantien Cabout (allen 1x).

 


In de competitie ging het de dames prima af. Zonder problemen plaatste de ploeg zich voor de play-offs. ZVL bereikte de finale van het Nederlands Kampioenschap tegen Het Ravijn. Op vrijdag 16 mei 2008 werd de eerste wedstrijd gespeeld in Nijverdal de dames verloren met 13-10. Dit betekende dat de volgende wedstrijd op zaterdag gewonnen moest worden om nog kans te maken op het kampioenschap. Het feit dat deze wedstrijd in hun thuisbad in Leiden gespeeld zou worden gaf een extra stimulans.

De wedstrijd die zaterdag 17 mei in een afgeladen zwembad De Zijl gespeeld werd, liet duidelijk zien dat de dames van ZVL gefocust waren op winst. Na een sterke strijd die gelijk op ging, eindigde de wedstrijd na vier parten in een 9-9 gelijkspel. De verlenging van twee keer 3 minuten bracht ook geen winnaar uit de strijd, omdat beide teams ieder een doelpunt scoorden (10-10). Vervolgens moesten toen de strafworpen uitsluitsel brengen. Hier wisten de dames van Het Ravijn vier doelpunten en de dames van ZVL twee doelpunten te scoren, waardoor Het Ravijn zich Nederlands Kampioen mocht noemen.

Finalewedstrijd landskampioenschap hoofdklasse dames waterpolo ZVL, Leiden / Het Ravijn, Nijverdal

Iefke van Belkum, Mieke Cabout en Noeki Klein vertegenwoordigde de vereniging in het Nationaal damesteam tijdens de Olympische Spelen van Peking. Nederland speelde de finale tegen de Verenigde Staten. De speelsters werden niet alleen aangemoedigd vanaf de tribune. In een vol clubhuis De Waterkeet in Leiden moedigden vrienden en kennissen het Nederlands team aan en in het bijzonder natuurlijk de Leidse dames. Na een flitsende start door binnen vijf minuten voor te komen met 4-0. Wist de Verenigde Staten nog terug te komen naar 4-2, voordat de scheidsrechter afblies voor het eind van het eerste kwart. Het tweede kwart was voor de Amerikanen (5-5), maar in het derde kwart kwam Oranje weer op voorsprong (7-6). Het laatste kwart was zenuwslopend. Nederland behield lange tijd de kleine marge van één doelpunt voorsprong, maar vijf minuten voor tijd wist de Amerikaanse ploeg langszij te komen (8-8). Topscoorder van het toernooi Daniëlle de Bruijn schoot 26 seconden voor tijd de voorsprong binnen (9-8). Even werd het nog spannend toen de Amerikaanse vrouwen gevaarlijk voor het doel kwamen maar daarna kon het feest beginnen. Iefke van Belkum en Mieke Cabout waren tijdens het toernooi ieder goed voor 10 doelpunten. Bij thuiskomst zijn de Leidse speelsters na een tour door de binnenstad gehuldigd door de gemeente Leiden.

Na de Olympische Spelen vertrekken enkele speelsters naar het buitenland. Iefke van Belkum gaat voor het Griekse Ethnikos Pireaus spelen. Noeki Klein kiest ervoor om in Spanje te gaan waterpoloën bij CN Sabadell.

ZVL krijgt in het seizoen 2008-2009 een ‘nieuwe’ trainer, André Zandvliet volgt Jim van Es op als trainer/coach. Door de prestaties van vorig jaar was de ploeg automatisch geplaatst voor de Champions Cup. Op 7 december 2008 speelde ZVL de voorronde in Porto (Portugal). Er was winst tegen West London Penguins (20-6), ASPTT Nancy (10-5), Clube Fluvial Portuense (12-8) en Lass Linköping (21-5). ZVL verloor de wedstrijden tegen Kinef Kirishi (7-14) en T-Mobile Honvéd (5-13). ZVL eindigde als derde in de poule en plaatste zich hiermee voor de volgende ronde.

Op 20 december 2008 wist ZVL wederom de finale van de KNZB Beker te bereiken. In het Sloterparkbad van Amsterdam was Polar Bears een maatje te groot, na vier periode stond er een 12-5 stand op het scorebord. Na een wat aarzelend begin van beide kanten was het Polar Bears die met overtuiging het tweede en derde partje won. ZVL wist het vierde part te winnen, waardoor de schade niet verder opliep.
In Sabadell (Spanje) vond op 9 t/m 11 januari 2009 de volgende ronde van de Champions Cup plaats. Na tweemaal verlies tegen Orizzonte Catania (5-18) en CN Sabadell  (15-19) was de ploeg uitgeschakeld. Wel won het de wedstrijd tegen Clube Fluvial Portuense (18-5).

ZVL draaide een goed seizoen en plaatste zich voor de play-offs. In de play-offs strandde ZVL in halve finale na verlies tegen Het Ravijn. Trainer/coach André Zandvliet koos aan het einde van dit seizoen voor zijn maatschappelijk carrière. Michèl van der Zeeuw werd aangesteld als trainer/coach. Keepster en international Anne Heinis komt over van ZWV Nereus.

Op 6 december 2009 heeft ZVL prima wedstrijden gespeeld in de LEN Trophy. Op donderdag werd eerst thuisploeg Club Fluvial Portuense verslagen met grote cijfers (6-19). Een dag later stonden twee wedstrijden op het programma.  Wuppertal Neuenhof werd met 19-7 aan de kant gezet en tegen Bura Split bleef te teller steken op 15-7. Door deze overwinningen was ZVL reeds geplaatst voor de volgende rond maar een dag later stond de wedstrijd voor de groepswinst op het programma tegen de professionals van Padova (Italië). Vooral in de tweede periode had ZVL moeite met het afmaken van de kansen. Waardoor Padova een voorsprong van 3 doelpunten kon nemen. In de derde periode kwam ZVL knap weer langszij (5-5). De laatste periode was voor de Italianen waarmee de eindstand op 6-9 kwam. Hierdoor eindigde ZVL als tweede in de poule.

In Messina (Italië) hebben vrijdag de dames de eerste wedstrijd nipt verloren van NC Patras uit Griekenland (13-11). Vooraf was dit bestempeld als sleutelduel. Halverwege de wedstrijd stond de ploeg nog met 8-8 gelijk. Op zaterdag 20 december 2009 stond de wedstrijd tegen favoriet en thuisploeg CC Ortigia op het programma. Bijna wist ZVL hier voor een stunt te zorgen, de ploeg kwam fel uit de startblokken en wist een 5-3 voorsprong te creëren na twee periode. Van der Zeeuw was echter genoodzaakt zijn routiniers lang in het water te laten liggen waardoor de Italianen in de derde periode een voorsprong van 6-9 konden nemen. In de vierde periode eindigde in 10-11 voor C.C. Ortigia. Door beide nederlagen was de monsterzege (27-6) van een dag later tegen Vracar niet meer van belang voor een goede eindklassering. ZVL eindigde als derde in de poule en was daarmee uitgeschakeld.

In de play-offs strand ZVL wederom in de halve finale. Regerend landskampioen Polar Bears was over twee ontmoetingen de sterkste. In de eerste wedstrijd van de halve finale heeft ZVL nipt verloren. In Ede was de ploeg van Michèl van der Zeeuw lang de bovenliggende partij maar verloor de strijd in de laatste periode. In Leiden begon Polar Bears sterk aan de tweede wedstrijd en gaf de winst niet meer uit handen. Aan het eind van dit seizoen kondigt international Noeki Klein aan terug te keren naar ZVL.

Van 9 t/m 11 december speelde ZVL voor de LEN Trophy in Servië. Hier kon het eenvoudig groepswinnaar worden. Op 18 december 2010 speelde ZVL de finale van de KNZB Beker tegen GZC Donk. Deze wedstrijd ging met 7-4 verloren. Eind januari stond de volgende ronde van de LEN Trophy op het programma. De ploeg was bij de laatste wedstrijd afhankelijk van het resultaat tussen Szentesi VK en Ugra Khanty-Mansiysk. Doordat Szentesi VK de Russen met 12-10 wist te verslaan is ZVL door naar de kwart finale van de LEN Trophy tegen Rapallo Nuoto.

Op 12 februari 2011 verloor ZVL de eerste kwarte finale wedstrijd met 13-8 van Rapallo Nuoto. De Italiaanse opponent met enkele internationals in de ploeg was de gehele wedstrijd de bovenliggende partij. De return op 26 februari zwembad Aquamar (Katwijk) was een waar spektakelstuk. Mede door verschillende sponsors en de aanwezigheid van de NOS. ZVL begon fel aan de wedstrijd en creerden een voorsprong maar weet dit niet vast te houden tot het eind van de wedstrijd. In de reguliere competitie komt de ploeg tot de halve finales van de play-offs.