Jeugd

De Zijl Zwemsport kent een groot aantal jeugd leden deze zijn onderverdeeld in de volgende leeftijdscategorieën vanaf seizoen 2016-2017

mini polo vanaf 6 jaar
E jeugd geboortejaren 2007-2008
D jeugd geboortejaren 2005-2006
C jeugd geboortejaren 2003-2004
B jeugd geboortejaren 2001-2002

Mini polo

Bij De Zijl Zwemsport is het mogelijk om waterpolo te spelen op diverse niveaus. Bij de jeugd kiezen we voor een brede opleiding. Direct na het leren van de eerste zwemvaardigheden kunnen de allerjongsten (vanaf 6 jaar) starten met minipolo. Dit gebeurt op een speelse manier, waarbij de kinderen de techniek van het zwemmen met de bal en het gooien van de bal wordt aangeleerd. Ook het zwemmen krijgt veel aandacht via een speciale zwemtraining voor waterpoloers op de woensdagmiddag.

Plezier in het spel en het ontwikkelen van sociale vaardigheden zijn belangrijke uitgangspunten. De kinderen spelen nog niet in competitieverband. Maandelijk kan worden deelgenomen aan mini-polotoernooien in Leiden of in de directe omgeving van Leiden. De mini´s spelen in een team vier tegen vier zonder vaste keeper.

Naast de sportieve activiteiten biedt de vereniging ook talloze sociale evenementen aan. Sinterklaas doet ieder jaar ons clubhuis aan, er worden filmavonden, bowlingavonden etc georganiseerd. Hoogtepunt vormt ons jaarlijkse jeugdkamp in meivakantie.

E en D jeugd

In deze groep worden de basistechnieken en tactieken van het polo verder aangeleerd en uitgebreid. Daarnaast blijft er aandacht voor de zwemslagen; immers zonder zwemmen geen polo. Plezier in het spel blijft voorop staan. Het winnen van een wedstrijd is prettig, maar een verloren wedstrijd kan leerzaam en waardevol zijn. “Leren verliezen” en het ontwikkelen van een sportieve opstelling is ook belangrijk.

De EG (5 tegen 5) en D (7 tegen 7) jeugd spelen competitie in de omgeving van Leiden op twee niveau’s. De meeste wedstrijden worden op zaterdagmiddag gespeeld. De speeltijd van de E jeugd is 4 x 4 minuten netto en van de D jeugd is 5 x 5 minuten netto. In de praktijk betekent dit dat de wedstrijd ongeveer na een half uur/40 minuten is afgelopen. Dit lijkt weinig, maar de praktijk leert dat niet alle kinderen al een hele wedstrijd conditioneel aankunnen. Ons streven is er dan ook op gericht om teams te formeren met voldoende spelers zodat er tijdens de wedstrijd voldoende gewisseld kan worden.

Er wordt bij de E en D jeugd nog gemengd gespeeld en de indeling van de teams vindt plaats op leeftijd en niveau. Op uitnodiging van de hoofdtrainer kunnen getalenteerde spelers/speelsters meetrainen met andere leeftijdsgroepen.

Naast de sportieve activiteiten biedt onze vereniging ook talloze sociale evenementen aan. Sinterklaas doet ieder jaar ons clubhuis aan, er worden filmavonden, bowlingavonden etc georganiseerd. Hoogtepunt vormt ons jaarlijkse jeugdkamp in meivakantie.

C en B jeugd

C en D Jeugd WaterpoloVanaf deze leeftijdscategorie trainen en spelen meisjes en jongens apart. De categorie is opgedeeld in een groep onder de 15 en onder de 17. Spelers en speelsters worden ingedeeld in één van deze categorieën, afhankelijk van leeftijd en niveau. Ook in deze leeftijdscategorie blijft plezier een belangrijk aspect, al wordt al wel veel aandacht besteed aan conditie, kracht, techniek en tactiek.

Voor getalenteerde en gemotiveerde spelers en speelsters wordt prestatie een belangrijke drijfveer. Omdat onze vereniging zowel topsport als breedtesport aanbiedt is er voor iedereen plaats. Voor de ontwikkeling van topsporters is een langdurig traject nodig dat in deze leeftijdscategorie begint. Op uitnodiging van de trainers kunnen sommige spe(e)l(st)ers al meetrainen en/of spelen met de dames/heren(jeugd). Daarnaast mogen sommige jeugdleden meetrainen in regionale jeugdselecties. Hierin kunnen talentvolle jonge spelers/speelsters zich verder ontwikkelen. Mede hierdoor zijn verschillende spelers/speelsters van onze vereniging geselecteerd voor de trainingen bij Jong Oranje.

De meisjesaspiranten vallen organisatorisch onder de startgemeenschap ZVL. Voor alle jeugdleden worden sociale activiteiten georganiseerd. Er wordt veelal gezamenlijk van een heren/dames 1 wedstrijd bezocht. Indien mogelijk wordt er voor de selectiegroep een trainingsstage aangeboden, dit vorig jaar zijn de jongens naar Frankrijk geweest en de meiden naar Athene. Voor de overige leden blijft deelname aan het pretkamp natuurlijk belangrijk.

Het aantal uren dat getraind wordt hangt in deze leeftijdscategorie sterk af van het niveau waarop men speelt. Voor keepers vindt regelmatig een specifieke keeperstraining plaats.

Meer info verkrijgbaar via:  waterpolo@dezijlzwemsport.nl