Welkom!

FUSIE BESLUIT (vr. 20 april 2018)
                

Zwem- en waterpolovereniging De Zijl Zwemsport is met bijna 900 leden de grootste zwemsportvereniging in de Leidse regio.

De Zijl Zwemsport biedt de wedstrijdsporten waterpolo, triatlon, wedstrijd- en recreatief zwemmen aan, maar organiseert ook op grote schaal het leszwemmen conform de richtlijnen van de KNZB.

Bij het waterpolo komen dames-1 én heren-1 uit in de hoofdklasse; de dames zijn meerdere keren landskampioen. De vereniging kent eveneens een 30-tal jeugd en senioren teams die deze sport beoefenen.

De triathlonafdeling verzorgt verantwoorde trainingen door een trainingspakket aan te bieden, dat is afgestemd op de conditionele eisen die deze sport aan z’n beoefenaren stelt, aangepast aan niveau en wensen van de leden.

Voor de topsporter, de sportieveling of voor de recreant is er dus elk wat wils, juist omdat de Zijl Zwemsport vindt dat iedereen de mogelijkheid moet krijgen om te (leren) zwemmen op een leuke en enthousiaste wijze in welke tak van sport dan ook. Daarbij is het leggen van onderlinge sociale contacten even zo belangrijk als de sportieve prestatie!

aaa

Geschiedenis in het kort

Vereniging De Zijl, opgericht op 29 juli 1922, kenden grote groep waterpoloërs. Bij de vereniging De Leidse Golfbrekers – opgericht op 14 juni 1946 – waren veel zwemkandidaten actief. Uit een fusie tussen de Leidse Golfbrekers en De Zijl ontstond in 1971 de vereniging De Zijl-LGB waarin de zwem-, waterpolo en triatlon sporten werden bedreven. Door een samenwerking met de zwem- en waterpolovereniging VIVAX uit Oegstgeest ontstond in 2003 De Zijl-LGB/VIVAX. Deze samenwerking eindigde in 2013. Uiteindelijke ging de vereniging verder onder de (huidige) naam De Zijl Zwemsport.


ZVL

ZVL is het resultaat van een samenwerking van drie verenigingen de Zijl Zwemsport, VIVAX en LZ 1886 uit de regio Leiden en Oegstgeest, die is gestart in het seizoen 2004 – 2005. Met ZVL wilden de verenigingen een hoofdrol vervullen in de nationale dames hoofdklasse, iets wat met verschillende nationale kampioenschappen daadwerkelijk is gelukt.

ZVL Waterpolo
Dames ZVL-1, landskampioen